ABD doları, tarifelerin neden olduğu çıkarlardan sonra düşüşte; Avustralya doları RBA’nın faiz indirmemesiyle yükseldi

Default post image

Investing.com — ABD doları Salı günü düşüş gösterdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret müzakereleriyle ilgili son haberleri kıymetlendiren yatırımcılar, doların gece boyunca kaydettiği keskin çıkarlardan sonra geri çekildiğini izledi.

Türkiye saatiyle 11.10’da, altı büyük para ünitesi karşısında dolar performansını izleyen Dolar Endeksi %0,2 düşüşle 96,910 düzeyine geriledi. Endeks gece boyunca 97,280 düzeyine kadar yükselmişti.

Dolar gece yararlarını geri verdi

Trump, Pazartesi gecesi Japonya ve Güney Kore dahil 14 ülkeye, ABD’ye yapılan ithalata keskin halde yüksek tarifeler getiren mektuplar gönderdiğini açıkladı.

Başkan ayrıyeten Pazartesi günü ticaret mutabakatları için 9 Temmuz tarihli son tarihi 1 Ağustos’a uzatan bir kararnameyi imzaladı. Trump, karşılıklı tarifelerin uygulanması için belirlenen bu yeni son tarihin “yüzde 100 kesin olmadığını” ve ticaret ortakları değişiklik talep ederse alternatif tekliflere açık olduğunu ekledi.

ING analistleri bir notta şöyle dedi: “Piyasa, hiçbir şeyin katılaşmadığı ve bu mektupların yalnızca bir ticaret mutabakatına giden yolda öteki bir etap olduğu görüşünü benimsiyor üzere görünüyor.”

Dolar endeksi 96,50’nin üzerinde konsolide oluyor ve geniş bir 96,50-98,00 aralığında daha fazla konsolidasyon mümkün görünüyor. Buradaki bir sonraki büyük makro girdi, artan fiyat baskılarının başlangıcını göstermesi beklenen Haziran TÜFE açıklaması olacak.”

Euro ticaret iyimserliğiyle yükseldi

Avrupa’da EUR/USD %0,5 yükselerek 1,1761’e çıktı. Tek para ünitesi, Avrupa Birliği’nin ABD ile düzgün bir ticaret muahedesi yapabileceğine dair iyimserlikten destek buldu.

Avrupa Birliği, yeni bir tarife oranı alan ülkeler ortasında yer almadı. Komite sözcüsü, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Trump’ın “iyi bir görüşme” gerçekleştirmesinin akabinde Çarşamba gününe kadar bir ticaret muahedesine varmayı hedeflediklerini belirtti.

ING şunları söyledi: “AB’nin 450 milyon tüketiciden oluşan bir topluluğun müzakere gücü, AB ithalatına uygulanan %10’luk temel ABD tarifesinin korunabileceğine dair raporlara yol açıyor. Ayrıyeten uçak yahut içecek sanayileri için kimi daha uygun istisnalar olabilir.”

Bu ortada, resmi bilgilere nazaran Alman ihracatı Mayıs ayında beklenenden daha fazla düştü. ABD tarifelerine yönelik beklentilerle aylarca süren güçlü alımların akabinde ABD’den gelen talep azaldı.

İhracat, Mayıs ayında bir evvelki aya nazaran %1,4 düşerek, iddia edilen %0,2’lik düşüşün altında kaldı. ABD’ye yapılan mal ihracatı Nisan ayına nazaran %7,7 azaldı.

GBP/USD %0,3 yükselerek 1,3642’ye çıktı lakin geçen haftaki 1,3787 doruğuna, yani Ekim 2021’den bu yana en güçlü düzeye izafi olarak yakın kalmaya devam ediyor.

Birleşik Krallık, halihazırda bir ticaret muahedesi imzalayan çok az ülkeden biri. Ayrıyeten yüksek enflasyon düzeyleri, İngiltere Merkez Bankası’nın nispeten şahin duruşunu sürdürmesini sağlamalı.

Avustralya doları RBA’nın faiz değiştirmemesinin akabinde yükseldi

Asya’da USD/JPY %0,1 yükselerek 146,10’a çıktı. Japon yeni, Tokyo’nun Lider Trump’tan 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek keskin halde yüksek vergileri bildiren bir mektup almasının akabinde gece boyunca yaklaşık %1 düştükten sonra istikrar kazandı.

USD/CNY %0,1 düşerek 7,1715’e geriledi. AUD/USD ise Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) faiz indirimi beklentilerine karşın siyaset faizlerini değiştirmemesinin akabinde %0,7 yükselerek 0,6543’e çıktı.

Merkez bankası, enflasyonun yavaşladığına dair daha net işaretler görmek için beklemeyi tercih ettiğini belirtti. Ayrıyeten global ekonomik risklere ve ABD ticaret tarifelerinin tam tesiri konusundaki belirsizliğe dikkat çekti.

Avustralya’da enflasyon 2022’deki tepesinden keskin bir formda düşmüş olsa da, merkez bankası beklenenden biraz daha güçlü gelen son TÜFE datalarını temkinli olma nedeni olarak gösterdi.

Bu makale yapay zekanın takviyesiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Kural ve Şartlar kısmımıza bakın.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar