ABD doları rezerv alımları birinci çeyrekte ne kadar gönüllüydü?

Default post image

Investing.com — Resmi döviz rezervlerindeki ABD doları ölçüsü, ABD para ünitesinin baskı altında olmasına karşın birinci çeyrekte kıymetli ölçüde arttı. Standard Chartered bu durumu kıymetlendirdi.

9 Temmuz’da yayınlanan IMF’nin Resmi Döviz Rezervlerinin Para Ünitesi Kompozisyonu (COFER) datalarına nazaran, 2025’in birinci çeyreğinde global olarak tahsis edilen toplam rezervlerde 168 milyar dolarlık bir artış görüldü.

Bunun 90 milyar doları (yaklaşık %54) ABD doları cinsindendi. Fakat yeşil para ünitesi 2025’in birinci çeyreğinde genel olarak paha kaybetti. Bu nedenle dolar dışındaki rezervlerin dolar bedeli otomatik olarak yükseldi. Şayet ABD doları çeyrekte euro karşısında %5 kıymet kaybettiyse, hiçbir rezerv süreci gerçekleşmese bile euro cinsinden tutulan rezervlerin dolar pahası %5 artacaktır.

Peki rezerv yöneticileri neden baskı altındayken dolar alımı yapıyor?

Standard Chartered analistleri 9 Temmuz tarihli notlarında şöyle belirtti: Doların baskı altında olduğu geçmiş periyotlarda, global rezerv yöneticilerinin ABD doları biriktirmesi, lokal para ünitelerinin dolara karşı daha keskin paha kazanmasını önlemeyi amaçlıyordu.

Standard Chartered şunları söyledi: “Bununla birlikte, alternatif açıklamalar da mevcut. Rezerv yöneticileri doları ucuzken satın almış olabilir. Ayrıyeten ileride varlık piyasasında çalkantı beklentisiyle ABD doları rezervi biriktirme muhtaçlığı hissetmiş olabilirler.”

Ancak kıymetli bir ihtar var – IMF dataları, AUD ve CHF rezervlerinde %30’dan fazla değişim gösteriyor. Banka bu mevzuya da değindi.

“Bunlar çok büyük değişimler ve revize edilmesine şaşırmayız. COFER datalarına temkinli yaklaşmalıyız. Güçlü sonuçlar çıkarmadan evvel tüm rezerv sayılarından emin olmak isteriz.”

Bu makale yapay zekanın takviyesiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Kaide ve Şartlar kısmımıza bakın.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar