Dolar zayıflığı ABD için ne manaya geliyor?

Default post image

Investing.com — Morgan Stanley (NYSE:MS) stratejistleri yakın vakitte yayınladıkları bir notta, ABD dolarındaki son düşüşün “finalden çok orta dönemde” olduğunu belirtti.

Stratejistler şöyle yazdı: “EUR/USD’de 1,17 düzeyinin final değil, orta periyoda daha yakın olduğunu düşünüyoruz.” Banka, 2027 yılına kadar dolarda daha fazla düşüş öngörüyor.

Morgan Stanley, bedel kaybının kısa vadede genel ABD iktisadı üzerinde sırf sonlu bir tesiri olacağını savunuyor. Bankanın modellerine nazaran, dolardaki %1’lik düşüş, hem manşet TÜFE hem de GSYİH’de yaklaşık 5 baz puanlık artışa denk geliyor.

David S. Adams liderliğindeki stratejistler şunları yazdı: “Son döviz kıymet kaybından manalı bir genel makroekonomik tesir beklemiyoruz.” Ayrıyeten ABD’nin nispeten kapalı bir iktisat olduğunu ve öteki ülkelere kıyasla para ünitesi kaynaklı ticaret şoklarına daha az hassas olduğunu belirttiler.

Enflasyonist tesirin çoğunlukla önümüzdeki altı ay içinde ortaya çıkması bekleniyor. Banka, gelecek yıl manşet TÜFE’de yaklaşık 20 baz puanlık bir artış öngörüyor. Çekirdek enflasyonun ise büyük ölçüde etkilenmeyeceği düşünülüyor.

Bununla birlikte, ABD şirketleri için sonuçlar daha kıymetli. Zayıf dolar, gelirlerinin büyük kısmını yurtdışından elde eden çok uluslu şirketler için olumlu bir etken. Bu şirketler, yabancı yararlar dolara çevrildiğinde para ünitesi çeviri tesirlerinden faydalanıyor.

Ekip şu açıklamayı yaptı: “Zayıf doların, ABD’li çok uluslu şirketlerin yararları için kıymetli ve gereğince kıymetlendirilmeyen olumlu bir faktör olduğuna inanıyoruz.”

Küresel pazarlarda faaliyet gösteren, bilhassa Teknoloji, Gereç ve Sanayi kesimlerindeki büyük firmalar en fazla çıkar sağlayacak pozisyonda.

Banka, analistleri tarafından Tartı Artır olarak derecelendirilen ve %15’in üzerinde yabancı gelire sahip yüksek kaliteli payları taradı. Güç, Sıhhat, Finans ve Teknoloji dallarından çeşitli büyük sermayeli şirketleri belirledi.

Bu şirketler ortasında Microsoft (NASDAQ:MSFT), Salesforce (NYSE:CRM), ExxonMobil (NYSE:XOM), Procter & Gamble (NYSE:PG) ve Mastercard (NYSE:MA) üzere şirketler bulunuyor.

Stratejistler, devam eden döviz dinamiklerinin şirketlerin riskten korunma davranışlarını da etkileyebileceğini belirtiyor. Şirketlerin dolar güçlü olduğu devirlerde riskten korunma oranlarını artırma eğiliminde olduklarını, lakin dolar zayıfladıkça bunları azaltabileceklerini vurguluyorlar. Bu durum, dolara olan talebi daha da azaltabilir ve düşüşünü güçlendirebilir.

Notta şu söz yer alıyor: “USD hala tarihî aralıkların üst hududunda ve riskten korunma ve endeks tekrar dengelemesinden kaynaklanan döngüsellik, değerli güçlendirici faktörlerdir.”

Ayrıca, rapor yapısal tesirlere de işaret ediyor. Dolar zayıfladıkça, global tahvil ve pay senedi endekslerindeki ABD hissesi azalabilir. Bu durum potansiyel olarak ABD varlıklarına pasif girişlerin azalmasına yol açabilir.

Morgan Stanley, Fed’in dolar zayıflığı nedeniyle para siyaseti duruşunu dramatik bir halde değiştirmesi beklenmese de, vakitle daha güvercin bir tavra hakikat kademeli bir geçiş öngörüyor.

Buna karşın, bilhassa çekirdek enflasyona geçişin sonlu olması göz önüne alındığında, kıymet kaybının tek başına acil siyaset değişiklikleri için bir katalizör olarak görülmediği belirtiliyor.

Bu makale yapay zekanın takviyesiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Kural ve Şartlar kısmımıza bakın.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar