Asya para üniteleri güçlü ABD istihdam bilgileri sonrası sakin; dolar haftalık kayıpları azalttı

Investing.com — Birçok Asya para ünitesi Cuma günü yatay-düşük bir aralıkta seyretti. Güçlü ABD istihdam dataları, yakın vadede ABD faiz indirimi beklentilerini azalttı ve doların haftalık kayıplarını sınırlamasına yardımcı oldu.
Dolar, Asya seansında ABD Başkanı Donald Trump’ın desteklediği kapsamlı vergi ve harcama kesintisi tasarısının Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmasının akabinde hafif düştü. Fakat bir gece evvelki karlarının bir kısmını korudu.
Bölgesel piyasalar, Trump’ın büyük ekonomilere karşı yüksek ticaret tarifeleri uygulaması için belirlenen 9 Temmuz tarihinden evvel temkinli kaldı. Trump, tarife düzeylerini ülkelere en erken Cuma günü bildirebileceğini işaret etti.
Japon yeni USDJPY paritesi, Mayıs ayı hanehalkı harcama datalarının beklenenden güçlü gelmesinin akabinde %0,3 düştü. Bu durum ülkedeki enflasyonist baskıların devam ettiğine işaret ediyor. Lakin yen, Perşembe günü kıymetli kayıplar yaşadı.
Avustralya doları AUDUSD paritesi, zayıf ticaret datalarının akabinde Perşembe günkü kayıplarını sürdürerek %0,1 düştü. Piyasalar, Avustralya Merkez Bankası’nın gelecek hafta yeni bir faiz indirimine gideceğini öngörüyor.
Singapur doları USDSGD paritesi yatay seyrederken, Güney Kore wonu USDKRW paritesi %0,1 yükseldi.
Çin yuanı sakin; Pekin ABD ile ticaret ilgilerinde ilerleme işaretleri verdi
Çin yuanı USDCNY paritesi, Pekin’in ülkenin yavaşlayan doğum oranını artırmayı amaçlayan yeni tedbirler dahil daha fazla teşvik planı açıklamasına karşın hudutlu reaksiyon gösterdi.
Washington’un Çin’e yönelik birtakım çip ihracat denetimlerini kaldırmasının akabinde ABD ile ticari bağlarda güzelleşme belirtileri, bu hafta yuanı desteklemedi. Karışık satın alma yöneticileri endeksi bilgileri de misal bir tesir yarattı.
Çin, Cuma günü yerli ender toprak firmalarının ihracat lisanslarını gözden geçirdiğini belirterek, ABD’nin çip ihracat denetimlerini kaldırmasını kabul ettiğini bildirdi.
Tayvan doları üç yılı aşkın mühletin en güçlü düzeyine ulaştı ve USDTWD paritesi Cuma günü %0,3 düştü. Tayvan, her iki ülkeye de yüksek maruziyeti göz önüne alındığında, ABD ve Çin ortasındaki ticari bağlantılardaki ilerlemeden büyük ölçüde faydalanacak.
ABD’nin çip ihracat denetimlerini gevşetmesi, bilhassa dünyanın en büyükleri ortasında yer alan Tayvan’ın yarı iletken üreticilerine büyük yarar sağlayacak.
Hindistan rupisi USDINR paritesi yatay seyretti.
Dolar, tarım dışı istihdam dataları faiz indirimi beklentilerini azalttıkça haftalık kayıpları sınırladı
Dolar endeksi ve dolar endeksi vadeli işlemleri Asya seansında %0,1 düştü ve haftalık bazda %0,4 geriledi.
Ancak dolar, Perşembe günü Haziran ayı tarım dışı istihdam bilgilerinin beklenenden güçlü gelmesinin akabinde üç yılı aşkın müddetin en düşük düzeylerinden toparlandı.
Bu bilgi, ABD işgücü piyasasının dayanıklılığının devam ettiğini gösterdi. Bu durum Federal Rezerv’in yakın vakitte faiz oranlarını indirmesi için daha az neden oluşturuyor.
CME Fedwatch bilgilerine nazaran, Fed’in Eylül ayında faiz oranlarını değiştirmeden bırakma mümkünlüğü geçen haftaki %11,2’den %32’ye yükseldi. Bununla birlikte piyasalar, Fed’in Eylül ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürme mümkünlüğünü hala %63,8 olarak görüyor.
Goldman Sachs analistleri de Eylül ayında 25 baz puanlık indirim beklentilerini korurken, önümüzdeki aylarda Hazine getirilerinin düşeceğini öngördü.
Ancak piyasalar, Perşembe günü Temsilciler Meclisi’nde uzun bir oturumun akabinde onaylanan Trump’ın “büyük ve hoş yasa tasarısının” tesirleri konusunda huzursuz kalmaya devam etti.
Tasarının önümüzdeki on yılda devlet borcunu 3,3 trilyon dolar artırması bekleniyor. Bu durum, ABD’nin uzun vadeli mali sıhhati konusunda telaşları artırıyor.
Asya piyasaları ticaret tarifesi telaşlarıyla tedirgin
Asya piyasaları, Trump’ın büyük ekonomilere planlanan tarifelerini en erken Cuma günü mektuplarla bildirmeye başlayacağını söylemesinin akabinde ABD’nin ticaret tarifeleri planları konusunda huzursuz oldu.
Başkanın bu açıklamaları, Washington’un 90 günde 90 ticaret mutabakatı imzalayacağına dair evvelki argümanlarından keskin bir dönüş oldu. Trump, bu türlü bir teşebbüsün karmaşıklığını kabul etti.
Trump’ın 9 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek olan “kurtuluş günü” tarifeleri, büyük ekonomilere %20 ile %50 ortasında değişen ithalat vergileri öngörüyor. Şimdiye kadar ABD, yalnızca Birleşik Krallık ve Vietnam ile ticaret muahedeleri ve Çin ile bir çerçeve muahedesi imzaladı.
Tarifeler tam ölçekte uygulanırsa, global ticareti bozabilir ve Asya’daki ihracat odaklı büyük ekonomilere baskı yapabilir.
Bu makale yapay zekanın takviyesiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Kaide ve Şartlar kısmımıza bakın.