JPMorgan: “Güç kaybeden dolar gelişen piyasalara yönelimi artırabilir”

Default post image

Investing.com – Global ticaret savaşına dair kaygıların hafiflemesiyle birlikte dolar toparlanma sinyali verirken, JPMorgan (JPM) zayıflayan doların gelişen piyasa varlıklarına yönelimi teşvik edebileceğini belirtti. ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick’in Çin ile ticaret anlaşmasına varıldığını ve 10 ülkeyle daha benzeri mutabakatların yakın olduğunu açıklaması da yatırımcı itimadını destekledi. Avrupa Birliği’nin ABD ile yeni bir ticaret mutabakatına hazır olduğunu duyurması da piyasalarda olumlu karşılandı. Bu gelişmelerle birlikte dolar endeksi (DXY), üç yılın en düşük düzeyi olan 96.997 puanın akabinde %0,2’lik artışla 97.313 düzeyinde süreç gördü.

JPMorgan, gelişen piyasa varlıklarına yönelik olumlu halini sürdürerek, MSCI gelişen piyasalar endeksi için yıl sonu gayesini 1.150’den 1.250 düzeyine yükseltti. Yatırım bankası bu revizyon kararında cazip değerlemeler, düşen dolar ve ABD ticaret siyasetine ait azalan belirsizliklerin tesirli olduğunu söz etti. Kuruma nazaran, 2025 yılının birinci yarısında ticaret tansiyonları gelişen piyasalara olan yatırım kararlarını sınırlandırsa da, yılın ikinci yarısında bu belirsizliklerin azalması müspet getiriler için fırsat yaratabilir.

MSCI endeksi yılbaşından bu yana %13,5 arttı

JPMorgan, 2025 yılı kapsamında gelişen piyasalara yönelik “ağırlığını artır” görüşünü koruyor. Kurum, MSCI gelişen piyasalar endeksinin yıl başından bu yana %13,5 oranında yükselmiş olmasına dikkat çekerken, bu performansın büyük ölçüde ABD varlıklarına olan itimadın azalması ve gelişen piyasalara artan ilgiden kaynaklandığını belirtiyor. Birebir devirde dolar endeksinin %10 oranında gerilemesi, bu eğilimi destekleyen temel ögeler ortasında yer alıyor.

Kurum, doların önümüzdeki aylarda da zayıflamaya devam edeceğini öngörüyor. Bu durumun, yatırımcıların portföylerini gelişen piyasa varlıkları tarafında daha da çeşitlendirmelerine neden olabileceği söz ediliyor. JPMorgan ayrıyeten Hindistan ve Çekya hariç, gelişen piyasalardaki 21 ülkenin 19’unda 2025’in ikinci yarısında faiz indirimi bekliyor. Bu beklentinin, enflasyondaki yavaşlama ve ekonomik büyümedeki momentum kaybıyla desteklendiği vurgulanıyor.

Brezilya reali ve Meksika pesosu öne çıkıyor

Döviz piyasalarında ise Brezilya reali ve Meksika pesosu, JPMorgan’a nazaran yatırımcılara en cazip getiriyi sunan gelişen piyasa para üniteleri ortasında öne çıkıyor. Kurum, bu iki para ünitesinin nominal faiz avantajı, güçlü rezerv durumları ve mahallî siyasetlerdeki istikrarla birlikte olumlu performans göstermeye devam edebileceğine dikkat çekiyor. Bilhassa faiz indirimi sürecine uyumlu olarak para siyaseti stratejilerinin gevşemesiyle bu para ünitelerinin dolara karşı daha dirençli kalabileceği öngörülüyor.

JPMorgan genel değerlendirmesinde, global sermaye akımlarının jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla gelişmekte olan ülkelere yönelme eğiliminde olduğunu söz ediyor. Ticaret cephesindeki olumlu gelişmeler ile birlikte sermaye akımlarının bu tarafa yönelmesi, başta Asya ve Latin Amerika olmak üzere birçok ülke için büyümeyi destekleyici bir öge olarak bedellendiriliyor.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar